Czym jest insulinooporność? Insulinooporność jest stanem, w którym normalne stężenie insuliny jest niewystarczające, aby umożliwić prawidłową reakcję organizmu na ten …
Żywienie przy niedoczynności tarczycy Magdalena Ulikowska Żywienie przy niedoczynności tarczycy powinno się opierać na zasadach racjonalnego odżywiania z dostosowaniem do indywidualnych …
Rak prostaty, a spożywanie produktów mlecznych. Czy istnieje niebezpieczna granica? Rak prostaty, a spożywanie produktów mlecznych. Czy istnieje niebezpieczna granica? …
Sztuczna inteligencja (AI) wydaje się gotowa do dokonania znaczącej zmiany obecnego kształtu onkologii. Jednak pomimo znacznej liczby publikacji (16 410 …
Zgodnie z powszechnie znaną piramidą potrzeb, stworzoną przez Abrahama Maslowa, zaspokajanie głodu fizycznego jest podstawową potrzebą ludzkości. Jemy, by żyć. …
Otyłość jest wielowymiarową chorobą przewlekłą, której przyczyn jest bardzo wiele. Niestety bez podjęcia działań terapeutycznych – sama nie ustępuje. Niestety …
Nasze nawyki żywieniowe to często efekt wielu lat automatycznego działania, kupowania określonych produktów w sklepie, przygotowywania konkretnych dań i sięgania …
Co powoduje kortyzol? Kortyzol to hormon stresu, który zarządza reakcją „uciekaj albo walcz”, czyli całym zespołem reakcji fizjologicznych, które się …
Aktywność fizyczna kojarzona jest z zaplanowanym treningiem, siłownią, bieganiem bądź spacerami. Osoby chcące zredukować masę ciała razem z dietą zwiększają …