SwiadomiZdrowia.pl I ZDROWIE I CHOROBY I DIETA

8° C Pogodnie
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ONCORIA

Olej z awokado – nie tylko na kanapki

0 64

Otrzymuj aktualizacje w czasie rzeczywistym bezpośrednio na swoim urządzeniu, zasubskrybuj teraz.

Awokado – egzotyka i moc witamin

Awokado to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie występuje naturalnie. Na kontynencie europejskim został bliżej poznany dopiero w wieku XII. W swoim składzie awokado zawiera 20-30% tłuszczów, dlatego nazywa się go owocem maślanym. Oprócz tego awokado jest bogatym źródłem witaminy:

  • E,
  • A,
  • B1,
  • B2,
  • C,
  • PP,
  • K,
  • H.

W jego składzie znajdziemy również kwas pantotenowy i kwas foliowy oraz substancje mineralne tj. wapń, potas, fosfor.

Awokado nie tylko w kuchni

Najpopularniejszym zastosowaniem awokado jest wykorzystywanie go w kuchni. Samemu w domu można z tego owocu przyrządzić masło lub pastę, ucierając lub miksując z dodatkiem ziół lub przypraw. Taka pasta świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, czy do sałatki.

Awokado, oprócz zastosowania w kuchni, idealnie sprawdza się również w kosmetyce – najczęściej wykorzystuje się je jako olej z awokado.

Olej z awokado – jak powstaje?

Olej z awokado jest produkowany m.in. w Meksyku, USA, Izraelu, RPA i Nowej Zelandii. Początkowo wytwarzany był ręcznie poprzez ugniatanie miąższu, jednak był to bardzo czasochłonny sposób. Dzisiaj olej z awokado wytwarza się:

  • przez wyciskanie suszonych lub świeżych owoców,
  • w wyniku tłoczenia na zimno.

W skład oleju z awokado wchodzą: kwas olejowy, glicerydy kwasu linolowego i glicerydy innych kwasów tłuszczowych tj. palmitooleinowy, palmitynowy czy stearynowy.

Zastosowanie oleju z awokado

Olej z awokado [INCI: Persea Gratissima] należy do olejów cenionych o wielokierunkowym zastosowaniu w kosmetyce, między innymi do regulacji gospodarki wodno-lipidowej, ochrony, regeneracji i odżywiania przesuszonej, zniszczonej skóry. Olej z awokado dostarcza skórze zawartych w nim kwasów tłuszczowych, stanowiących część składową błon komórkowych.

Olej z awokado zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 i kwas linolinowy, ale głównie kwas olejowy. Znajdziemy w nim także beta-stosterol, beta-karoten, lecytynę, minerały oraz witaminy. Olej ten ma pewien wpływ na produkcję kolagenu, a także działa przeciwzapalnie.

Dzięki zachodzącym w skórze procesom transestryfikacji dochodzi do redystrybucji kwasów tłuszczowych pomiędzy składnikami błon biologicznych, a substancjami dostarczonymi wraz z olejem. W wyniku tego procesu zawarte w oleju kwasy wypełniają obszary, gdzie naturalna bariera lipidowa uległa zniszczeniu (np. poprzez leczenie chemioterapią czy radioterapią). Proces ten ma bardzo duże znaczenie w przypadku wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych np. kwasu linolowego – deficyt tego kwasu stanowi bardzo częstą przyczynę zakłóceń w funkcjonowaniu błon biologicznych jako barier chroniących komórki skóry przed nadmierną utratą wody. Podczas regularnej aplikacji na skórę dermokosmetyków zawierających olej z awokado, który jest bogaty w ten kwas, jego proporcje wyrównują się, a naskórek wraca do prawidłowego funkcjonowania.

Dermokosmetyki z olejem z awokado

Olej z awokado to jeden z drogich i luksusowych olejów kosmetycznych. W dermokosmetykach ma właściwości zmiękczające, nie podrażnia i nie wywołuje uczuleń. Co więcej, olej ten jest łagodny dla skóry i szybko się wchłania. Stosowany jest szczególnie do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej. Regularne stosowanie oleju:

  • chroni naturalny czynnik nawilżający (NMF),
  • tworzy na powierzchni skóry film ochronny,
  • chroni przed utratą wody,
  • głęboko nawilża skórę,
  • wzmacnia barierę tłuszczową,
  • wspomaga gojenie płytkich zranień i ubytków skóry.

Dermokosmetyki z olejem z awokado są szczególnie polecane osobom w trakcie leczenia przeciwnowotworowego, ponieważ odpowiadają na unikalne potrzeby skóry poddawanej leczeniu chemioterapią i radioterapią, która po leczeniu bardzo często staje się:

  • sucha,
  • podrażniona,
  • zaczerwieniona,
  • tkliwa,
  • szorstka,
  • podatna na pęknięcia.

Olej z awokado idealnie sprawdza się również do pielęgnacji paznokci, które po leczeniu onkologicznym:

  • bolą,
  • łamią się,
  • są wrażliwe i przesuszone
  • zmieniają kolor (czernieją, sinieją, żółkną),
  • są podatne na uszkodzenia i deformacje.

Olej z awokado łatwo wchłania się w otaczającą paznokcie skórę, wnika w jej głębsze warstwy i doskonale nawilża. Dzięki temu paznokcie są odżywione i zregenerowane. Do pielęgnacji bardzo zniszczonych paznokci najlepiej sprawdzi się jego mix z innymi składnikami aktywnymi tj. olej z pestek winogron, olej ze słodkich migdałów, wyciąg z oliwki europejskie np.zaawansowane serum do paznokci Oncoria One.

Warto mieć chociaż jeden kosmetyk z olejem z awokado w swojej łazience – to niezwykle cenny produkt, który skrywa w sobie wiele składników mineralnych. To bomba witaminowa, którą warto stosować każdego dnia, nie tylko na kanapki, ale również na skórę i paznokcie.

Bibliografia

  1. Bob W. Greene. 20 lat mniej: cofnij czas i zachowaj wieczną młodość! (2012)
  2. Dylewska-Grzelakowska J.. Kosmetyka stosowana (1999)
  3. Maciąg A. Smak szczęścia, czyli o dietach, pielęgnacji urody w zgodzie z naturą i szukaniu piękna w sobie
  4. Wszołek K. and Piotrowska A. Analiza składu wybranych kosmetyków dla pacjentów onkologicznych. Kosmetologia Estetyczna 8(5):575-580, 2019.

Otrzymuj aktualizacje w czasie rzeczywistym bezpośrednio na swoim urządzeniu, zasubskrybuj teraz.

Zostaw Komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors