Na czym polegają pułapki dietetyczne? Dlaczego pomimo trzymania się diety Twoja masa ciała nie chce ulec zmianie? Przecież włożyłeś ogrom wysiłku w zmianę nawyków żywieniowych. Już wiesz, że zamiast burgera wybierzesz sałatkę, a zamiast “Snickersa” jako przekąskę orzechy. Magia żywienia kryje się w szczegółach, ale po przeczytaniu tego artykułu będziesz widział, na co zwrócić szczególną uwagę.
Cukier brązowy jako zamiennik białego cukru?
W dalszym ciągu istnieje przeświadczenie, że zdrowszym zamiennikiem cukru stołowego jest cukier brązowy, kokosowy, miód czy syrop z agawy. Niestety jest to często powielany mit dietetyczny a zarazem pułapka, w którą często wpadamy. Energia, która pochodzi z 1 małej łyżeczki cukru to ok. 20 kcal. Wynosi prawie tyle samo co łyżeczka cukru brązowego (19 kcal), kokosowego (19,5 kcal), miodu (25 kcal) czy syropu z agawy (25 kcal). Może te zamienniki cukru są zdrowsze? Niestety nie. Cukier to cukier, na organizm wpływa w taki sam sposób. Nie ważne w jakiej formie go podamy, najważniejsze w jakiej ilości będziemy go używać.
Orzechy i inne zdrowe przekąski
Orzechy takie jak migdały, nerkowce, pistacje, włoskie, laskowe zawierają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin i minerałów, które będą wpływały na prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Jakkolwiek próbowalibyśmy je obronić są wysokokalorycznymi produktami. Paczka orzechów o wadze 100 g, którą bez problemu większość z nas może zjeść w ciągu 10 minut przed telewizorem zawiera 550 – 700 kcal. Dla niektórych będzie to 1/3 zapotrzebowania kalorycznego na dzień. Nie musisz z nich rezygnować podczas odchudzania, ale postępuj tak jak z cukrem, to ilość ma znaczenie. Ustal, że codziennie zjesz tylko 20 g orzechów, raz posyp sałatkę orzechami a innym razem niech będą przekąską w pracy.
Produkty typu light
Tutaj ważną kwestią jest czytanie etykiet. Produkty spożywcze typu “light” charakteryzują się tym, że wartość jednego ze składników w produkcie, np. cukru jest obniżona bądź produkt posiada mniejszą wartość energetyczną. Kluczowym słowem jest wyraz “bądź”. Oznacza to, że pomimo, że w jogurcie “light” jest obniżona ilość cukru czy tłuszczu to wartość energetyczna może być taka sama jak w standardowym produkcie. Często jest to chwyt marketingowy, który może spowodować zatrzymanie procesu odchudzania. Porównuj produkty i czytaj etykiety.
Są to tylko niektóre pułapki dietetyczne, ale świadomość ich istnienia zbliża nas do osiągnięcia wyznaczonego celu. Zastanów się czy podświadomie nie wpadłeś w którąś z tych pułapek. Nie poddawaj się po potknięciach, jest to wpisane w proces odchudzania.
Chcesz skonsultować swój przypadek z lekarzem?
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego pod numerem przychodni 500 265 605.
Chcesz kontaktu on-line – poszukaj konsultacji lekarskiej na portalu szukajlekarza.pl
Jeżeli Państwo lub Państwa bliscy mają problemy skórne, zobaczcie jakie możliwości daje stosowanie dermokosmetyków Oncoria. ONCORIA.COM I POLSKIE DERMOKOSMETYKI DO TWARZY I CIAŁA
Źródła:
- Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 1/2014
- Świąder K., Trybuła A., Średnicka-Tober D., Hallmann E., Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru, Przemysł Spożywczy, 2018, T. 72, nr 1, 34–37
- Szczepańska E., Grudowska E., Consumption of light foods and drinks among adults, Ann. Acad. Med. Siles. (online) 2020; 74: 68–76