Otyłość została zaklasyfikowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako groźna, przewlekła choroba. Sam proces leczenia, ze względu na złożoność problemu powinien być prowadzony pod kontrolą wykwalifikowanego dietetyka oraz lekarza. Celem leczenia jest redukcja masy ciała do optymalnej wartości, utrzymując dobry stan zdrowia fizycznego i psychicznego pacjenta.

Rola jaką odgrywa dietetyk w procesie redukcji masy ciała jest nieoceniona. Pozwala zdjąć z barków część obowiązków pacjenta udzielając mu indywidualnego wsparcia, doradzając w kwestii metod leczenia otyłości, nie tylko związanych z żywieniem.

To co można zyskać współpracując z dietetykiem to:

  • Zachowanie dobrego samopoczucia i brak uczucia głodu w trakcie diety redukcyjnej, poprzez odpowiedni dobór ilości i jakości produktów spożywczych.
  • Poprawa stanu odżywienia organizmu. Osoby posiadające nadmierną masę ciała, paradoksalnie mogą być niedożywione. Wynika to z faktu, że często te osoby spożywają małą ilość białka pełnowartościowego, witamin, składników mineralnych i oraz błonnika pokarmowego.
  • Większa wiara w siebie i większe poczucie skuteczności uzyskane poprzez nakreślenie zindywidualizowanego planu działania.
  • Wiedzę i świadomość z zakresu żywienia, dzięki edukacji w trakcie spotkań z dietetykiem, aby móc samodzielnie poradzić sobie po zakończeniu współpracy.
  • Mniejszą trudność w przygotowywaniu posiłków, dzięki praktycznym wskazówkom uzyskanych od dietetyka.
  • Obniżony poziom stresu, mając świadomość, że wsparcia udziela specjalista.

Bardzo ważną kwestią jest również wyrównanie parametrów biochemicznych we krwi, które mówią nam o stanie zdrowia. W parze z otyłością często idą inne choroby, takie jak insulinooporność, która może doprowadzić do cukrzycy typu II, nadciśnienie tętnicze, zaburzenie gospodarki lipidowej, a co za tym idzie choroby związane z układem krążenia. Dietetyk również ma odpowiednią wiedzę, jakie produkty spożywcze wykorzystać i w jakiej formie, aby wpłynąć na poprawę parametrów biochemicznych, minimalizując ryzyko chorób cywilizacyjnych.

Źródła:

  1. L. Podgórska, K. Paśnik, Rola dietetyka w prowadzeniu chorego leczonego bariatrycznie, Piel. Zdr. Publ. 2014, 4, 3, 277–283
  2. P. Kłósek, Ocena procesu redukcji masy ciała pod kontrolą dietetyka u osób z nadwagą lub otyłością, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 3, 117–127
  3. M. A. Krotki, Rola dietetyka w opiece nad chorymi poddawanymi operacjom bariatrycznym, Postępy Nauk Medycznych, t. XXVIII, nr 9, 2015